2015/12/20

Kolorowe pierogi z nutellą i orzechami włoskimi


Składniki (ciasto):

- 30 dag mąki
- jajko
- jedna łyżka masła
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki wody

Przygotowanie ciasta:

1. Do miski wsyp mąkę
2. Rozbij i wrzuć jajko
3. Ugniataj
4. Dodaj łyżkę masła
5. Dodaj pół łyżeczki soli
6. Ciągle ugniataj ciasto
7. Co pewien czas powoli dodawaj wody
8. Gdy ciasto będzie gotowe odstaw na parę minut





Składniki (farsz):

- nutella
- orzechy włoskie (lub co chcecie)

Przygotowanie farszu:

1. Zmiel orzechy włoskie
2. Wsyp je do miski
3. Dodaj do miski nutelle
4. Wymieszaj

Składniki (zmiana koloru pierogów):

- barwnik spożywczy czerwony
- barwnik spożywczy zielony
- barwnik spożywczy niebieski
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1. Z całego ciasta ulep trzy kulki
2. Zrób w nich dziury
3. Wyciśnij do każdej po jednym barwniku
4. Rozwałkuj ciasta
5. Rób kółka od szklanki/czegoś okrągłego
6. Dodaj farsz
7. Ugniataj końce pieroga
8. Wsadź do zagotowanej wody i dodaj 2 łyżki oleju
9. Po wynurzeniu się pierogów odczekaj 3 minuty
10. Wyciągnij pierogi i ciesz się smakiem :)

Smacznego! :)




3 komentarze:

  1. Świetny przepis! Nie wiedziałam, że coś takiego można zrobić. Na pewno wypróbuję to dla mojej młodszej siostry. :)


    ms-black-lady.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi i nutelle, ale połączenia tych dwóch rzeczy chyba nie dałbym rady zjeść :( Nie widziałem nigdy tak kolorowych pierogów! Super są takie eksperymenty w kuchni :D

    papcinek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń